Hayata Bakış Hayata Akış YAYGINLAŞTIRMA - EĞİTİM

PROJE ÖNCESİ BİLGİLENDİRME DÖKÜMANLARI

NEDEN BEP?...

Özel eğitimin ana konusu farklılıklarımızdır. Farklılığı olan insanlara sunulan hizmetlerin tümüdür özel eğitim. Hepimiz farklı özellikler ve yeteneklerle ile dünyaya geliriz. Çoğu zaman bu durum üstün özelliklerle avantaja dönüşürken kimi zaman olumsuzluklarla karşılaşılmasına neden olmaktadır. Çoğunluktan yetersizliği ve üstünlüğü ile ayrılan, yetersizliğin engele, üstünlüğün uyumsuzluğa dönüştüğü durumlarda farklı bir eğitim programı ihtiyacı doğurmuştur.
Tamda bu noktada BEP(Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı) devreye girmelidir.

BEP NEDİR?

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı

Madde 62:

Özel eğitim gerektiren birey için geliştirilen ve ailesi tarafından onaylanan bireyselleştirilmiş eğitim programı; bireyin, ailenin, öğretmenin gereksinimleri doğrultusunda hazırlanan ve hedeflenen amaçlarda verilecek destek eğitim hizmetlerini içeren özel eğitim programıdır.

Bireyselleştirilmiş eğitim programları, bireyin tüm gelişim ve disiplin alanlarında gözlem, gelişim ve değerlendirme ölçekleri kullanılarak ve hedeflenen amaçların gerçekleşme düzeyi doğrultusunda değerlendirilir. Birey için hazırlanacak bireyselleştirilmiş eğitim programında ve yöneltme kararında bu değerlendirmeler esas alınır.

PROJE SONRASI EĞİTİM ÇALIŞMALARI

Etkili Bir Bep İçin Öneriler

1.Bireyi ve aileyi sürece katın!

Bireyi mümkün olduğunca kendi amaçları, hedefleri konusunda karar verme sürecine katın. Ailenin katılımı, sürecin  evde devamlılığına katkıda bulunur.

2.Kullanımı kolay bir format geliştirin!

Geliştirdiğiniz formatın gereken tüm ögeleri içermesine ve tamamlaması kolay bir format olmasına özen gösterin.

3. BEP yazılırken BEP' in uygulanmasında görev alacak olanların mutlaka sürece katılmış olmalarına özen gösterin!

Uygulamada görev alacak olanlar, geliştirilen bu çalışmanın kendi ortamlarında işe yarayıp yaramayacağını değerlendirmek şansına ve hakkına sahip olmalıdırlar.

4. BEP yazımında açık ve  anlaşılır bir dil kullanın!

Burada kullanılacak dil olumsuz ve belirsiz ifadeler içermemeli, bireyin gereksinimlerini ve eylem plânını betimlemeye yönelik olmalıdır.

5. BEP yazarken kısa, öz ifadeler kullanın!

Bireyle ilgili her detayın bulunması gerekli değildir ancak, destek hizmetlerin ve uyarlanmış program hedeflerinin betimlenmesi gerekir.

6. Yapılabilecekler konusunda gerçekçi olun!

Tamamlanması yıllar alacak bir BEP yazmak yerine, en çok bir yılı yansıtacak amaçlar esas alınmalıdır.

7.Tüm formları saklayabileceğiniz ve bilgileri kaydedebileceğiz bir BEP dosyası hazırlayın!

Bu dosyada formların, bilgilerin ve tutanakların korunabildiği bölümler olmalıdır.

DESTEK EĞİTİM ODASI

"Destek Eğitim Odası", okul ve kurumlarda, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamaları kapsamında yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sunulan eğitim hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmaları amacıyla özel araç-gereçler ile eğitim materyalleri sağlanarak oluşturulmuş eğitim ortamıdır.

ÖZEL EĞİTİM SINIFI
ÖZEL EĞİTİM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ PROGRAMI UYGULAYAN ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI

Özel Eğitim Sınıfı Nedir?

Okul ve kurumlarda, durumları ayrı bir sınıfta eğitim görmeyi gerektiren özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için yetersizlik türü, eğitim performansları ve özellikleri göz önünde bulundurularak, özel araç-gereçler ile eğitim materyalleri sağlanarak oluşturulmuş sınıflardır.

OKUTULAN DERSLER

•         Türkçe

•         Matematik

•         Sosyal Hayat

•         Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

•         Müzik

•         Beden Eğitimi

•         Görsel Sanatlar

•         Rehberlik/Sosyal Etkinlikler

•         İş Eğitimi ve Meslek Ahlakı

MEZUNLARA VERİLEN BELGE

Özel eğitim mesleki eğitim merkezi programını uygulayan özel eğitim sınıfın-dan mezun olan öğrencilere "Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Okulu) Öğrenim Belgesi" verilir. Bu belge yükseköğretime devam etme hakkı sağlamaz, ancak bireylerin herhangi bir işte istihdam edilmesi durumunda ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara tanınan özlük haklarından yararlanmalarını sağlar.

EVDE EĞİTİM HİZMETİ

Okulumuzda 1 tane Cam Kemiği hastalığı olan Bilişim Teknolojileri Bölümü 10. Sınıf öğrencimiz vardır. Bu öğrencimizin eğitimi okulumuzda görevli öğretmenler tarafından evinde verilmektedir.

YAYGINLAŞTIRMA SEMİNERİ

27 Kasım 2015 Tarihinde projemizin il çapında yaygınlaştırma seminerini yaptık. Seminerde okulumuz rehber öğretmeni seyit HAFÇI, okulumuzda proje kapsamında yapılan özel eğitim öğrencilerine eğitim ve iş hayatına kazandırma yönünde yapılan çalışmaları sundu.

Yayın: 12.01.2016 - Güncelleme: 28.08.2023 13:30 - Görüntülenme: 1065